miercuri, 16 ianuarie 2013

Tips & Tricks - Cum imi pregatesc fotografiile pentru blog

Buna! Va eram datoare de multa vreme cu postarea asta si iata ca astazi reusesc in sfarsit sa vorbesc despre acest subiect. Pentru ca cele mai frecvente intrebari pe care le primesc sunt "ce aparat foto folosesti?" si "cum editezi pozele?" m-am hotarat in sfarsit sa risipesc misterul si sa va raspund pe cat de clar posibil...sper eu. Asadar, daca sunteti curioase cum obtin fotografii precum cea de mai jos va invit sa cititi mai departe. 




Pentru ca blogul meu se axeaza in primul rand pe manichiura o sa pun accentul pe fotografierea unghiutelor.  
Totusi, pana la fotografiere, mai sunt cativa pasi simpli de urmat. 

Ingrijirea mainilor cred ca este lucrul cel mai important, nu degeaba se spune ca mainile sunt cartea de vizita a oricarei femei. N-o sa intru in detalii pe aceasta tema, tin totusi sa mentionez ca am norocul ca mainile mele sa fie usor de intretinut, nu am mari probleme cu pielea uscata si cuticulele. Nu le-am taiat niciodata si nici nu recomand. De cele mai multe ori ma limitez la un scrub si o crema hidratanta. 


Al doilea pas este aplicarea corecta a lacului de unghii. Cred ca nimanui nu-i plac niste unghiute manjite de jur imprejur de oja. Daca nu v-ati format inca o tehnica, postarea de aici va arata cum sa aplicati usor si cu rezultate cat mai multumitoare lacul de unghii. Desigur, nimeni nu e perfect si oricat ne-am stradui n-avem intotdeauna o mana atat de stabila. Exista din fericire o rezolvare foarte simpla la care eu apelez intotdeauna. 

Asadar, urmatorul pas este curatarea cuticulelor, lucru pe care eu il fac folosindu-ma de o pensula unghiulara inmuiata in acetona. Intotdeauna fac acest lucru inainte sa fotografiez o manichiura. 

.....................................................................

Acestea fiind zise a venit momentul sa trecem la partea ce tine strict de fotografie. 
Aparatul foto pe care il folosesc eu este  un Sony Alpha 200, un DSLR mai vechi dar de care sunt foarte multumita. Din cate stiu nu se mai fabrica, probabil ca se mai gaseste in tot felul de oferte la mana a doua. Daca sunteti pasionate de fotografie eu zic ca merita sa investiti intr-un DSLR, diferenta este vizibila. Nu-mi permit sa va fac recomandari, cine a lucrat cu Sony va fi inclinat sa recomande Sony, cine e obisnuit cu Canon va fi fidel Canon si tot asa. Ideea este ca orice aparat v-ati hotari sa va luati nu trebuie sa porniti de la  premisa ca va va rezolva toate problemele. Pana la urma in spatele oricarei fotografii bune se ascunde si multa munca.





Lumina este principalul factor care influenteaza reusita unei fotografii. Intotdeauna fac pozele in lumina naturala indirecta, mai concret, in dreptul geamului. Secretul este ca lumina sa fie cat mai uniforma, sa nu creeze umbre si linii dure. Pozitia pe care o adoptati in functie de lumina conteaza foarte mult, puteti face fotografii in acelasi loc dar care sa difere complet datorita unghiului de fotografiere. Faceti cat mai multe fotografii de test si opriti-va la rezultatul care va e pe plac.
Desi nu recomand fotografierea in lumina directa a soarelui sau cu blitz-ul incorporat al aparatului exista intotdeauna si exceptii, cum ar fi in cazul ojelor holografice. Asadar conteaza enorm subiectul fotografiat si ce rezultate doriti sa obtineti. Micul meu sfat este sa va "jucati", sa experimentati cat mai mult pana sunteti multimiti de rezultat. 
Daca nu aveti posibilitatea sa fotografiati in lumina naturala, un lightbox e solutia salvatoare. Detalii despre cum puteti sa va construiti propriul lightbox - simplu si cu bani putini - gasiti aici.

Fundalul este de asemenea important cand faceti fotografii de acest fel. Acesta nu trebuie sa distraga atentia de la subiect. Un fundal negru sau alb este cea mai buna alegere. Acest lucru e cel mai usor de obtinut, puteti pur si simplu sa folositi un material sau sa profitati de ce aveti prin casa :D

Setarile camerei sunt si ele importante. Pentru a va pune in evidenta subiectul, in cazul de fata unghiutele, recomand sa folositi modul macro. Pentru fotografii cat mai clare in cazul in care camera nu are un stabilizator de imagine incorporat ar fi recomandat sa folositi un trepied. Eu nu folosesc asa ceva si daca nici voi nu aveti cel mai usor este sa sprijiniti mana de un punct fix pentru a fi cat mai stabila. Desigur, daca sunteti familiarizati cu utilizarea unui DSLR puteti oricand sa mariti valoarea ISO insa trebuie sa tineti cont ca zgomotul de imagine creste exponential cu aceasta.

Urmand toti acesti pasi ajung la rezultatul urmator. Asa arata o imagine direct de pe camera cu unghiutele mele. Dati click pe ea pentru a o vedea in marimea reala. De aici si pana la rezultatul final totul tine de editare. Dupa cum vedeti, diferentele nu sunt imense, asadar editarea nu are un rol primordial ci este mai degraba finisarea si punerea in valoare a fotografiei. 


Programele cu care lucrez sunt Photoscape (simplu si la indemana oricui) si Photoshop CS3 - momentan nu simt nevoia sa trec la o versiune mai noua :D. Desi la inceput Photoshop-ul poate parea putin mai dificil va garantez ca daca aveti rabdare este foarte usor de stapanit. Sunt o multime de tutoriale pe internet din care puteti sa invatati.

Inainte sa ajunga pe blog primul lucru pe care il fac este sa redimensionez fotografiile si sa le crop-uiesc unde e cazul. Daca e nevoie mai umblu putin la luminozitate si contrast insa de cele mai multe ori prefer sa le las in starea lor naturala.

Fiindca imi place ca pielea sa aiba un aspect mai soft ma folosesc de plugin-ul Nik Software ColorEfexPro care printre multe altele are si urmatoarea functie - Dynamic Skin Softener. In cateva secunde toate micile imperfectiuni ale pielii sunt uniformizate :D Poate vi se pare ca trisez insa eu consider ca atat timp cat e facuta cu masura orice editare are farmecul ei. Pana la urma scopul este sa scot unghiutele in evidenta - niciodata nu intervin asupra lor.


Daca mi se pare ca imaginea nu este suficient de clara apelez la ultimul truc si anume un alt plug-in pentru Photoshop - Sharpener Pro .


La final adaug semnatura, salvez imaginea si cam asta e tot.....


Sper ca v-a placut postarea mea si ca nu v-am plictisit, explicatul nu este punctul meu forte :))
V-am pupat si ne vedem cu urmatoarea manichiura! :*

34 de comentarii :

  1. A fost folositoare :D mai ales pentru incepatoare ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. uuuu secrete :D Glumesc. E foarte utila postarea, mai ales ultima parte a filtrelor, de care nu aveam habar. S-a dus perioada in care eram un Photoshop freak! Le am in vedere. Multumesc mult de postare, acum astept sa-mi recuperez aparatul meu compact din service.

    RăspundețiȘtergere
  3. De cand asteptam postarea asta! Am bagat-o in bookmarks s-o studiez pe indelete :D

    RăspundețiȘtergere
  4. nu detin nu DSLR desi mi-as dori ,dar deocamdata sunt multumita de aparatul meu compact Canon A 550 si Nikon L120 desi il folosesc mai mult pe primul, ca si programe folosesc Photoscape ca si tine mi se pare usor de lucrat cu el si acum vazand postarea ta o sa incerc sa invat putin Photoshop imi place functia Dinamic Skin Softener pentru ca rezolva micile imperefectiuni si-ti concentreaza atentia pe unghiute ,multumesc :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Fain articol! Thanks for sharing, mai ales partea cu lightbox-ul. S-ar putea chiar să încerc șmecheria :D

    RăspundețiȘtergere
  6. imi dau seama cat de uitla este postarea pentru restul colegelor de breasla :)
    eu sunt varza la facut poze :)))
    ps: sper ca ai inteles ceva din poza cu unghiutele postata pe FB :P
    puuup

    RăspundețiȘtergere
  7. Postarea nu e deloc prictisitoare, dimpotriva. Sunt informatii foarte utile si link-urile sunt foarte bune. Multumesc, mi-a placut foarte mult postarea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte folositoare postarea! Merci :*

    RăspundețiȘtergere
  9. photoshop-ul asta cum se lucreaza cu el? dupa ce-l descarc si-i dau run mi se deschide o fereastra cu welcome si-mi cere sa ma inregistrez dar mai departe nu merge nimic, nici o optiune :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Woaw, am vazut aseara postul pe mobil, insa nu eram acasa. Am citit pe ascuns postarea ta :). Tin sa-ti spun ca esti tare talentata in ceea ce faci. Am citit cu pofta , si iti multumesc pentru o postare asa concisa si foarte utila. Eu am probleme mari cu cuticulele si trebuie sa invat sa le "softuiesc"pentru ca si eu pozez cu macro , insa cu un aparat compact si vechi de la Canon (Powarshoot). Oricum iti ia ceva timp tot procesul, dar rezultatul atrage toate privirile. Merite peste merite ( oje in culori frumoase, unghii ingrijite, fotofrafii woaw). Eu ma inclin in fata muncii tale si-ti zic " jos palaria" si un mare BRAVO!!! te pup. Roxana Andronie

    RăspundețiȘtergere
  11. Pozele tale sunt "de colectie". Se vede munca din spatele lor. :)
    Felicitari!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumim pentru sfaturi, intotdeauna mi-au placut pozele tale :) in concluzie, imi trebuie un aparat foto nou :))

    RăspundețiȘtergere
  13. chiar daca nu am un blog e bine de stiut , si mie imi place sa mai intervin asupra pozelor :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Explicatul nu este punctul tau forte?! Asa o fi dar te-ai descurcat de minune si-ai ajutat o gramada de cititoare cu postarea asta! Bv!
    Sper/visez ca pe viitor sa-mi iau si eu o camera profi si sa invat macar cateva notiuni de baza in PH... tin foarte mult la calitatea pozelor de pe blog si sufar cand vad ca nu-mi ies cum vreau dar nah...astea sunt conditiile momentan :(.
    airkiss

    RăspundețiȘtergere
  15. foarte buna postarea felicitari pentru munca depusa!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc si eu, ma bucur ca am fost intr-un fel de ajutor :*

    RăspundețiȘtergere
  17. Da, Photoscape e foarte fain. Mie imi place cum scoate pozele aparatul tau :P Multumesc pentru comentariu! :*

    RăspundețiȘtergere
  18. Cu mare placere, chiar sper sa fie utila! :*

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc, ma bucur ca a fost folositoare postarea! :*

    RăspundețiȘtergere
  20. Eee, sa stii ca poza mi-a placut, s-a vazut ce trebuie si asta conteaza. N-ai idee cat m-am bucurat cand am vazut-o! :*

    RăspundețiȘtergere
  21. Ma bucur mult ca a fost folositoare postarea, multumesc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  22. Hmm, nu stiu ce sa zic, depinde daca s-a instalat cum trebuie. Nu pot sa-mi dau seama asa.... E putin mai mult de explicat, in plus plugin-urile alea despre care vorbeam eu trebuiesc si alea descarcate si instalate separat..

    RăspundețiȘtergere
  23. Multumesc din suflet draga mea! Ma bucur mult sa vad ca munca mea de aici de pe blog e apreciata! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  24. Multumesc mult! Esti o scumpa ca intotdeauna! :*

    RăspundețiȘtergere
  25. :)) Sa stii ca mie imi plac pozele tale! Aparatul nou va veni la momentul lui, sunt convinsa! Te pupicesc!

    RăspundețiȘtergere
  26. Da, mie editatul pozelor mi se pare o activitate relaxanta :D Multumesc mult pentru comentariu! :*

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc mult! Stiu cum e, si eu am suferit ceva vreme pana am reusit sa-mi iau camera... Pup!

    RăspundețiȘtergere
  28. Multumesc pentru aceste sfaturi! Pentru mine lunile de iarna sunt un chin. Niciodata nu am destula lumina sa fac poze care sa reflecte realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  29. Da, asa e. De abia astept sa vina primavara :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...